Arhiva
Recenzii
Cultura
Alina GRECU

Cand poezia si paleontologia se intalnesc cu jurnalistica

Mihai Andrei, student in anul II la Facultatea de Jurnalistica, este un tanar cu preocupari variate si inedite. A vernisat o expozitie de fosile si a publicat prima poezie de curand. Are in desfasurare mai multe proiecte si viseaza la un munte de alte lucruri.

Rep.: Descoperirea fosilelor de sequoia la Cisnadioara nu a fost chiar o intamplare. Care este povestea?

M.A.: In vara anului 1999 am incercat sa testez pe teren informatiile acumulate cu privire la fosile. Rezervatia de la Cisnadioara este cunoscuta doar datorita fosilelor marine. Dar am citit undeva ca ar exista un strat de carbune fosil, care ar fi fost exploatat in trecut, asa ca descoperirea nu m-a mirat prea mult.

Rep.: Expozitia s-a desfasurat intre 4-6 noiembrie 2002. De ce atat de tarziu?

M.A.: Nefiind student la o facultate de profil, descoperirea a fost ignorata si am fost considerat un amator. Am incercat sa remediez situatia devenind membru al Asociatiei Paleontologilor din Romania in 2002, in luna octombrie. Expozitia a avut scopul de a mediatiza existenta acestor fosile la Cisnadioara si de a evidentia Rezervatia pe plan national.

Rep.: Ce s-a intamplat cu fosilele?

M.A.: O parte au fost donate Muzeului de Istorie Naturala din Sibiu, altele au fost trimise la Cluj pentru expertiza, la Facultatea de Geologie si Asociatia Paleontologilor.

Rep.: Ti se recunoaste descoperirea?

M.A.: Nu poate fi recunoscuta pana nu se dovedeste cu certitudine varsta si originea fosilelor. Insa, deocamdata, nu exista cercetatori specializati in domeniu. Eu presupun ca dateaza din Cretacicul Superior, de acum aproximativ 60-65 de milioane de ani. Pana acum au existat ecouri numai in presa.

Rep.: O alta pasiune a ta este poezia si de curand ai publicat prima poezie. In ce context?

M.A.: Poezia a fost publicata in cea de-a doua editie a antologiei nationale "Conexiuni". Acest cenaclu a fost infiintat acum doi ani si este condus de Iulia Vornicu. Cartea va fi lansata in primavara si va aparea la editura Techno Media.

Rep.: La ce lucrezi acum?

M.A.: La un roman intitulat "L", in colaborare cu un prieten, Alex Dumitrescu si la o monografie "Cisnadioara". Sper ca voi reusi sa le public in primavara. Sunt si redactorul unei reviste studentesti culturale "Ad Literam" si acum ne confruntam cu problema finantarilor.

Rep.: De ce ai ales jurnalistica?

M.A.: Pentru placerea de a scrie

Rep.: Programul tau este destul de incarcat. Cum te descurci cu toate?

M.A.: As putea ilustra cu versurile finale ale poeziei mele de debut: "Trimite Doamne Ingeri,/ cu degete de rezerva/ pentru fiecare deget de-am meu/ in parte. Poezia se numeste "Din munte-n munte".