Arhiva
Recenzii
Cultura

Alexandru ARDELEAN

Calculatorul - un maestru la indemana oricui

Aparitia noilor tehnologii multimedia a dus la crearea unor programe speciale pentru inlocuirea metodelor traditionale.Atunci cand vrei sa inregistrezi muzica de pe un casetofon pe PC(calculator personal), este bine sa ai la indemana un editor audio, adica un program de calculator specializat pe inregistrarile audio.Acesta are o multime de functii prin care sunt eliminate toate zgomotele nedorite aparute in urma inregistrarii in conditii improprii sau din cauza vechimii benzii.In plus, te poti juca cu diverse efecte, cum ar fi cele de ecou, ingrosarea sau subtierea vocii, mixaj pe mai multe canale.
Astfel, la editarea audio exista si la nivel de amator programe foarte puternice. Printre acestea, Sound Forge (poate fi obtinut pentru 50 USD de la www.soundforge.com) , Cool Edit Pro (costa 250 USD-www.syntryllium.com) sau Advanced Sound Recorder (30 USD-www.soundrecorder.net) .Pentru ascultarea de muzica pe calculator se pot folosi programe ca WinAmp (poate fi descarcat gratuity de la adresa www.winamp.com) , Windows Media Player (care este disponibil in toate versiunile de windows) sau Free MP3 Player (este gratuity si se obtine de la www.freewirep2p.com).
Un editor de imagine este util atunci cand vrem sa eliminam efectul de “ochi rosii” dintr-o fotografie, sa scotem sau sa adaugam imaginea cuiva intr-o poza, plus aplicarea a multor efecte de stilizare.Se pot descarca de la adrese ca www.adobe.com (Photo Shop) , www.filestream.com sau www.firegraphic.com .Pentru vizualizare de imagini:www.xnview.com, ACDsee-www.acdsee.com sau Pickewer de la www.anixsoft.com.
Cand ne referim la editarea video, obtinere efectelor de calitate superioara necesita echipamente foarte scumpe.Programele dedicate amatorilor se rezuma la cateva functii mai importante precum cea de inregistrare sau mixare, iar numarul efectelor este destul de restrans.De exemplu, Windows Media Maker, editorul inclus in Windows ME si XP, este mai potrivit pentru organizarea filmelor personale dacat pentru editarea lor.Alte programe de editare pot fi descaracate de la www.divx.com/software (ACD Video Magic) sau de la www.divx.com.Pentru vizualizare exista acelasi Windows Media Player sau Win Amp si RadLight(www.divx.com) sau Quick Time Player(www.quicktime.com) . Aceste soft-uri pot fi obtinute gratuit de la respectivele adrese.
Este recomandata si folosirea unor programe de compresie pentru ca pozele, filmele si muzica sa nu ocupe prea mult spatiu pe calculator.
Acestea pot micsora de aproximativ 20-30 de ori fisierele multimedia, cele mai cunoscute formate fiind MP3, MPEG si JPEG.Pentru formate audio exista www.xingtech.com sau www.rosoftngneering.com. Pentru celelalte formate exista Divx,k accesibil la adresa www.divx.com.
Iar daca vrei sa treci dincolo de granitele pe car ti le impune PC-ul, cea mai buna solutie este sa transferi pe un CD fisierele multimedia detinute.Pe un singur CD pot incapea 180 de melodii compresate sau 70-80 de minute de muzica in format clasic.In acest sens se pot incerca utilitarele de la www.slowpinc.co.