Arhiva
Recenzii
Cultura

Nicoleta NICOLAE

Nuantele jurnalisticii de Sibiu

In urma schimbarilor revolutionare, din tara noastra, dupa ce s-a instaurat conceptul de „romin cu drepturi”, s-a dezvoltat si la noi o noua meserie de sine statatoare, si anume, aceea de ziarist. Pentru aceasta s-au configurat unitati specifice de invatamint superior, Rominia fiind pregatita sa produca si altceva decit: ingineri, medici si avocati... S-a concretizat astfel, moda tinarului „cu ceva facultati”, raminind la latitudinea sa daca va practica meseria de jurnalist sau daca va deveni jurnalist profesionist.
Daca s-ar pune intrebarea: ce inseamna invatamintul jurnalistic rominesc sibian? , raspunsul ar fi scurt si la obiect: Munca! Multa munca si rabdare! In Sibiu, Catedra de Jurnalistica a luat fiinta cu mai bine de zece ani in urma, in cadrul Facultatii de Litere si Istorie, a Universitatii „Lucian Blaga”. A devenit in ultima vreme, Facultate cu „stampila” proprie producatoare de jurnalisti stantati, specialisti intr-ale comunicarii.
Admiteree in facultate este orientata de deviza „ a la Caragiale”, si anume: Intra cine vrea, iese cine poate (sa fie lasat) sa iasa!. Primul an este anul de introducere in sistemul si , chiar, culisele mass-media: inveti cum sa privesti lucrurile care se intimpla in spatele produselor media (nu doar la suprafata, ci si in adincime). Anii urmatori sunt cei ai lecturii individuale, exersarii scriituri de presa si ai initierii in audiovizual. Ultimul an este ce al concretizarii maturitatii jurnalistice, anul finisarii viitorului ziarist si al lansarii lui pe piata mass-media.
Ca-n orice sistem, multilateral dezvoltat, exista si lucruri bune, dar si lucruri care nu merg ca la carte, astfel incit trebuie schimbat pe ici, pe colo, dar nu in punctele esentiale. Teoreticul si utopicul inca troneaza asupra practicului si realului. Iti insusesti reguli si modele oarecum utopice de jurnalism obiectiv occidental, intr-o atmosfera „subiectiv” de umana, iar realitatea mass-media iti demonstreaza ca practica jurnalistica „o alta mincare de peste”. Acesta este pragul de care te lovesti inca din timpul facultatii. In acest sens, se incearca prin intermediul dascalilor nostri modelarea unor viitori profesionisti, capabili sa schimbe realitatea practica a presei rominesti.
Aici apare paradoxul invatamintului jurnalistic sibian! ”Universitarii ” incearca sa schimbe comportamentul ignorant si pasiv al studentilor, pentru ca acestia sa schimbe la rindul lor mentalitatea publicului rominesc ( inclusiv membri ai institutiilor mass-media). Intelectualii modeleaza jurnalisti-intelectuali pentru a schimba mentalitatea la nivel de natiune. Insa generatia noastra, menita sa schimbe mentalitatea romineasca, trebuie ea insasi epurata de reminiscentele gindirii post-comuniste in care s-a dezvoltat. Daca presa mai are inca rolul de „ciine de paza”, acest ciine nu trebuie sa doarma!
In rest toate bune! Sistem de invatamint cu o programa scolara variata, in continua transformare, cursuri acaparante, dascali cu personalitati puternice si bibliografii pe masura; seminarii, mai mult sau mai putin, interactive; citeva cursuri optionale; distractii studentesti moderate - la inceput de an universitar cu „bobocii” si la sfirsit cu „veteranii”; cu burse si, nu in ultimul rind, cu credite, la fel de „transferabile” ca la inceput, cu mult inainte de declansarea razboiului din Irak.