Arhiva
Recenzii
Cultura

Virgil ISPAS

Cultura si comunicare vizuala
- doua exegeze si un autor -

Facultatea de Jurnalistica din Sibiu a gazduit in cursul lunii martie un eveniment publicistic deosebit. Este vorba de "botezul a doua carti si nu o lansare" dupa cum a afirmat in deschiderea evenimentului prof. univ. dr. Ion Dur, seful catedrei de Jurnalistica. Intr-un amfiteatru plin cu studenti ai facultatii, cadre didactice si invitati, lect. univ. dr. Rodica Pascu si-a "botezat" volumele "Publicistica de arta interbelica" si "Boabe de grau -o revista de arta si cultura din deceniul patru" „Este un prilej deopotriva fericit si emotionant pentru ca spatiul academic Inseamna nu numai Intalniri protocolare, Inseamna munca asidua, proces de formare a unor cadre, Inseamna munca de cercetare. Suntem astazi Intr-un moment In care putem sa vedem ce Inseamna pana la urma pentru un intelectual, folosind o sintagma eminesciana, <<cutremurul nervilor>>, cu atat mai mult cu cat e vorba de un cadru universitar” a apreciat prof. Dur.
Seful catedrei Facultatii de Jurnalistica s-a referit mai apoi la cele doua volume: „Aceste carti sunt actuale din foarte multe puncte de vedere. Ele pun pe tapet o relatie fundamentala pentru noi cei de astazi – si anume relatia noastra cu trecutul cultural. Este relatia pe care o Intretine si o pune In functiune un cercetator, un universitar, un intelectual de astazi si mai ales unul care formeaza jurnalisti. Publicistica de arta interbelica face o radiografie a ceea ce a Insemnat dimensiunea publicisticii de arta In perioada interbelica, de la punerea In evidenta a statutului preponderent estetic al acestei critici pana la evidentierea metamorfozelor pe care le-a cunoscut publicistica de arta interbelica. Incercarea prof. Rodica Pascu este meritorie pentru ca invita cercetatorii, criticii si chiar producatorii de arta sa se raporteze la un spatiu foarte fertil asa cum a fost perioada interbelica. Boabe de grau - o revista de arta si cultura din deceniul patru este o monografie a unei reviste si perioada interbelica este una dintre cele mai fertile In ceea ce priveste plaja revistelor, ziarelor, a publicisticii In ansamblul care s-a etalat atunci. Doamna Rodica Pascu o cerceteaza aplicand o grila moderna de comunicare, descifrand discursul vizual al revistei”.
Lect. univ. dr. Lucian Grozea, secretarul stiintific al facultatii a apreciat demersul analitic al prof. R. Pascu drept unul „doxografic si In al doilea rand unul de scholarhic”. „Autoarea este si scholarh, deschizand noi perspective, dar si doxograf. Sa pui si sa aduni cu minutiozitate de bijutier, de ceasornicar si sa iasa un <<mozaic de Murano>> e o stare de fapt, o realitate care Isi are obarsia In formatia profesionala a doamnei Rodica Pascu”.
Prof. I. Dur a concluzionat: „Textele sunt o proba a felului In care s-a produs arta In perioada de dinainte de 1989, o maniera In care spatiul artistic romanesc a functionat. Doamna Rodica Pascu este un critic cu simtul luciditatii, al responsabilitatii asa Incat putem sa avem Incredere In aceste texte”.
Absolventa a doua facultati, Rodica Pascu a avut din 1973 si pana In 1989 o activitate Indelungata de redactor principal la revista de cultura „Transilvania”, facand critica de arta sau cronica plastica. Dupa decembrie 1989 a intrat In spatiul academic devenind cadru universitar la Facultatea de Jurnalistica.
Volumele lect. univ. dr. Rodica Pascu au aparut la Editura Marineasa din Timisoara, o prestigioasa editura din partea de vest a tarii.
Tolle, lege!